Echt afvallen met motivatie tips

09-01-2023

De invloed van je mindset bij afvallen

Hoe ga je er nu voor zorgen dat jouw goede voornemens voor dit jaar nu wel gaan lukken? Dit leggen we uit aan de hand van het volgende voorbeeld: gewicht verliezen. Dan is dat niet alleen een kwestie van gezond eten en voldoende bewegen. Ook tussen je oren moet je er klaar voor zijn. De geest is namelijk van essentieel belang bij afvallen. Meer over de invloed van mindset bij afvallen en motivatietips.

Mindset en afvallen

Mindset draait om wat je denkt en gelooft en dat bepaalt vervolgens je gedrag. Dus, wil je afvallen en denk je dan bijvoorbeeld dat je alles wat als ongezond te boek staat moet laten? Dan zorgt dat voor een negatieve mindset; negatieve gedachten en gevoelens. Je denkt dan al snel: ik kan niet, ik mag niet, ik wil niet. Ofwel: afvallen voelt als bikkelen en afzien.

Geloof je dat gewicht verliezen een heuse struggle is? Dan saboteer je eigenlijk voortdurend je onderbewuste en de kans dat je wat kilootjes verliest is nihil. Oorzaak? Je focust op het probleem, dat wat je niet wilt. Wil je veranderen? De juiste mindset bij afvallen creëren? Keer dan je gedachten om. Focus op wat je echt wilt. Het doel dat je wilt bereiken, hoe je je wilt voelen, wat je fijn vindt en hoe het voelt om fit te zijn. Eigenlijk is het net als die roze olifant. Je mag er niet aan denken en wat doe je? Inderdaad het beestje doemt keer op keer op.

Mindset bij afvallen: 5 motivatietips

Wil je afvallen met de juiste mindset? Dan moet je je negatieve gedachten en overtuigingen opzijschuiven. Dat zijn namelijk niet-helpende gedachten die je weerhouden. Vervang je echter je negatieve manier van denken door positieve en helpende gedachten? Dan creëer je een juiste mindset die je helpt om af te vallen.

1. Herken patronen

Begin met het observeren van je gedrag. Doe dit bewust en schrijf op wat je eet, wanneer en waarom. Bijvoorbeeld wanneer je gaat snacken en je trek hebt in iets lekkers. Bijvoorbeeld je drinkt een kop thee en pakt er als vanzelfsprekend een koekje bij. Of je koopt een reep chocolade als je tankt. Beiden zijn automatismen in jouw handelingen ofwel patronen die geest en lichaam gewend zijn en die je wilt doorbreken. Je ervan bewust worden is een eerste stap.

2. Wat motiveert je

Weet waarom je wilt afslanken. Ben je te zwaar? Heb je gebrek aan energie? Voel je je niet fit? Kortom, bedenk dus wat je motivatie is. Want zonder doel voor ogen kom je niet ver met afvallen. Je moet het echt zelf willen en het niet voor een ander doen. Omschrijf je doel helder en positief. Wat is je streven en wat ga je daarvoor - stap voor stap - doen. Wees wel realistisch en wil niet te veel.

3. Hoe ga je je doel bereiken

Onderdeel van mindset en afvallen is ook: welke stappen ga je nemen om je gewichtsverlies te realiseren. Rigoureus je eetpatroon en leefstijl omgooien is niet de manier om je mind te laten meewerken. Het is beter om stapsgewijs veranderingen in je leefwijze door te voeren. Dat roept minder psychische weerstand op. Bijvoorbeeld: vervang je glas frisdrank door een kop thee of een glas water met eventueel een smaakje (verse munt, citroen ed.). Vervang een ongezond tussendoortje door een stuk fruit, handje ongebrande, ongezouten noten of een stuk rauwkost. Die kleine veranderingen helpen om beetje bij beetje gewicht te verliezen.

4. Herken de saboteurs

Met de juiste mindset afvallen betekent ook je saboteurs herkennen. Je weet wel die vervelende stemmetjes in je hoofd die je de hele dag beoordelen en uitdagen. Van de verleider die roept: 'Ach, één koekje mag wel' óf het bestraffende stemmetje dat zegt: 'Zwakkeling weer een koekje'. Zie die stemmetjes eens als willekeurige voorbijgangers die je aanspreken. Inderdaad, dan denk je toch ook: 'Waar bemoei je je mee?'. Dus probeer die saboteurs te weerstaan. En ga je toch over stag? Word niet boos op jezelf. Bedenk liever waarom het even fout ging en hoe je er een volgende keer wel mee om kunt gaan.

5. Zoek steun

Vind je het ondanks alles lastig om af te vallen? Ga dan op zoek naar een maatje of een professional. Stel samen een plan op en houd je vorderingen bij. Een juiste mindset en wat externe ondersteuning kunnen net dat extra zetje zijn om succesvol gewicht te verliezen.

Wil je meer weten over de invloed van mindset bij afvallen? In de cursus Psyche en Gewicht leer je met behulp van een stappenplan hoe je het traject van cognitie naar het onbewuste kan doorlopen en hoe je cliënten kunt helpen hun patronen te doorbreken om zo de regie over eigen gedrag te (her)vinden en daardoor weer een gezonde relatie met eten te krijgen.

Studie link Mindfulness Master:

https://www.ross-studies.nl/mindfulness-boeddhisme/ 

Studie link: Dieet Therapeut:

https://www.ross-studies.nl/dieet-therapeut/