Een goede gezondheid begint bij de spijsvertering, zo wordt in de
Ayurvedische geschriften gesteld. Even belangrijk is een goed
functionerende stofwisseling - oftewel, dat onze voeding goed wordt
opgenomen. Voeding wordt binnen de Ayurvedische gezondheidsleer zelfs
een even grote betekenis toegedicht als geneesmiddelen; het wordt
ingezet voor de behandeling en preventie van klachten, en als een
waardevol middel om de Dosha's weer in balans te brengen.
De Ayurvedische voedingsleer geeft daarom naast algemene
voedingsrichtlijnen ook het advies de voeding af te stemmen op de
individuele behoeften, aan de hand van Dosha-type, leeftijd,
spijsverteringskracht, seizoen, moment van de dag, omgeving en actuele
gezondheidstoestand.
Voedingsmiddelen en smaakrichtingen worden
bovendien geclassificeerd op basis van hun effect op de drie Dosha's. Zo
is het mogelijk producten gericht in te zetten voor het bevorderen van
een gezonde Dosha balans en zeker te stellen dat lichaam en geest
optimaal worden gevoed.