Metabolische verwarring met diëten.

26-08-2023

Koolhydraten zijn de vijand van een endomorf!

Je raadt het al: koolhydraten zijn de grote vijand van een endomorf als het om gewicht verliezen gaat. Je zou idealiter zoveel mogelijk koolhydraten moeten eten na de krachttraining.

Andere genen

Als endomorf zul je moeten accepteren dat je constant hard moet blijven werken en daarnaast op je voeding moet letten om in vorm te blijven. Endomorfs hebben simpelweg niet de genen van ectomorfs, die kunnen eten wat ze willen zonder ook maar een grammetje vet aan te komen. Het voordeel van een endomorf is echter dat ze in tegenstelling tot de ectomorf veel sneller spiermassa opbouwen.

De endomorf moet met een hoge frequentie trainen en op de juiste manier eten om de van nature trage stofwisseling een boost te geven. Volg deze richtlijnen en dan kan je als endomorf ook een meer dan mooi lichaam krijgen.

Eiwitten zijn je vriend!

Elke maaltijd zou eiwitten moeten bevatten. Het lichaam moet meer moeite doen om eiwitten te verteren in tegenstelling tot koolhydraten of vetten. Het eten van eiwitten is daarnaast essentieel voor het opbouwen van spiermassa wat weer resulteert in positieve metabolische effecten. Als endomorf betekent dit: eieren bij het ontbijt, kip als lunch, eiwit-shake na de training en biefstuk bij het avondeten!

Ook vetten zijn je vriend!

Dit klinkt misschien raar voor iemand die van nature een hoog vetpercentage heeft, maar je wordt niet dik van (gezonde) vetten. Vetten zijn een bouwstof, geven energie en stimuleren de stofwisseling. Je voeding zou moeten bestaan uit een combinatie van onderstaande vetten:

  • Olijfolie, avocado, kokosolie
  • Noten, vis, visolie
  • Eieren, vlees
  • Concentreer je op het toevoegen van de eerste twee groepen vet soorten, deze ontbreken vaak in een dieet.

Koolhydraten zijn de vijand van een endomorf!

Je raadt het al: koolhydraten zijn de grote vijand van een endomorf als het om gewicht verliezen gaat. Je zou idealiter zoveel mogelijk koolhydraten moeten eten na de krachttraining.

Op elk ander moment zou je koolhydraten (uitzondering is groente) zoveel mogelijk moeten beperken. In tegenstelling tot eiwitten en vetten hebben koolhydraten een groot effect op insuline. Insuline regelt de glucose-stofwisseling en speelt een belangrijke rol bij de vetstofwisseling.

Na het eten van koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel Het lichaam reageert hierop door insuline aan te maken om deze bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen. Het probleem bij endomorfs is dat de cellen minder gevoelig zijn voor insuline, hierdoor kan glucose de cel niet goed in waardoor de de koolhydraten sneller als vet worden opgeslagen.

De uitzondering is direct na een krachttraining. Op dit moment staan de spiercellen open zodat het lichaam de koolhydraten beter verwerkt en ze minder snel worden opgeslagen in je vet cellen. Daarnaast zorgen de koolhydraten ervoor dat je eerder in staat bent om weer zware inspanning te leveren.

Eet genoeg en eet veel groente

De grootste fout die je als endomorf kunt maken is jezelf uithongeren. Dit vertraagt je stofwisseling en daarnaast is de kans groot dat je spiermassa gaat afbreken voor het produceren van energie. Op de weegschaal resulteert dit op korte termijn misschien in gewichtsverlies, maar dit is dan hoogstwaarschijnlijk spiermassa en geen vet.

Zorg ook dat je veel groente eet, groente bevat veel vitaminen en mineralen en hebben een positieve invloed op onze hormonen. Een strak én gespierd lichaam heeft simpelweg groente nodig, en veel ook!

Wat is metabole verwarring?

Het metabole verwarringsdieet is een eetpatroon dat verschilt van de meeste andere diëten. Een van de belangrijkste verschillen is dat de dagelijkse calorie-inname dagelijks varieert in plaats van zich te concentreren op hoeveel calorieën u op een dag consumeert. De voorstanders van het dieet denken dat het je metabolisme kan "misleiden" om harder te werken, waardoor je gewicht verliest.

Het is een manier van eten waarmee je kunt schakelen tussen dagen of intervallen met een hoge en lage calorie-inname. Hoewel het geen strenge activiteitsvereisten heeft, suggereert het ook dat u vaak traint.

Net als gemodificeerd vasten op een andere dag, is het metabole verwarringsdieet de ene dag 25% van je dagelijkse caloriebehoeften eten en de volgende dag eten wat je wilt. Evenzo gebruikt het metabole verwarringsdieet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen om je metabolisme als het ware "op zijn tenen" te houden.

Interessant is dat, hoewel deze diëten je in staat stellen om pauzes te nemen van caloriearm eten, ze zijn gerelateerd aan beter gewichtsbeheer en naleving op de lange termijn. Wanneer kwantitatieve gegevens worden genomen.

Hoe werkt een metabolisch verwardheidsdieet precies?

Er is geen enkel rigide dieet om te volgen voor het metabole verwarringsplan. Tijdens een metabolisch verwarringsdieet eten mensen een breed scala aan voedingsmiddelen. Dit komt omdat de hoeveelheid calorieën (of koolhydraten, afhankelijk van het dieet) die je dagelijks consumeert belangrijker is dan de specifieke items die je eet.

Mensen die een dieetplan voor metabole verwarring volgen, volgen vaak cycli van diëten die ergens tussen een week en een maand kunnen duren. Iedereen verschilt in het aantal calorieën dat ze innemen op dagen met een hoog en laag calorisch gehalte. Op caloriearme dagen kan het eten van minder dan 1.200 calorieën de gezondheidsrisico's van ondervoeding verhogen, vooral als die 1.200 calorieën worden verkregen uit voedingsmiddelen die niet voedzaam zijn.

Om deze reden is het cruciaal om met uw arts te spreken voordat u begint met een metabolisch verwarringsdieet. U kunt veilig een wekelijks caloriebereik bepalen dat ideaal is voor u en uw lichaam onder toezicht van uw arts of een gekwalificeerde diëtist. Je wilt je lichaam niet uithongeren, dat is het laatste wat je wilt doen.

Het omgekeerde van metabole verwarring is wanneer u uw calorie-inname over een langere periode aanzienlijk vermindert. Dit zorgt ervoor dat het metabolisme van je lichaam vertraagt, waardoor het gemakkelijker wordt om op gewicht te komen en moeilijker om het te verliezen. .

Het metabolisme kan ook worden "verward" door het veranderen van calorieën; Sommige lijners kiezen ervoor om af te wisselen tussen het verhogen en verlagen van hun koolhydraatinname. Lijners zullen hun calorie-inname variëren door hun koolhydraatinname op sommige dagen te verminderen als onderdeel van deze metabole verwarringstechniek. Op andere dagen eten ze zoals gewoonlijk.

Bepaalde algemene richtlijnen zijn echter voor iedereen van toepassing:

1) Vermijd opeenvolgende dagen met overmatige koolhydraatinname. De dag na een koolhydraatrijke dag moet een koolhydraatarme dag zijn. Wissel je variaties dus consequent af.

2) Koolhydraatarme dagen zouden het grootste deel van de week moeten uitmaken. Zodat minimaal 4 dagen koolhydraatarme dagen zijn.

Lijners kunnen koolhydraatcycli oefenen door koolhydraatrijke en koolhydraatarme dagen af te wisselen zonder significante voedingsaanpassingen aan te brengen (waardoor koolhydraatcycli anders zijn dan andere koolhydraatarme diëten zoals keto). De constante cyclus van koolhydraten kan helpen bij het behoud van het calorietekort dat uiteindelijk resulteert in het gewichtsverliesproces.

Daarnaast reageert het leptinehormoon van je lichaam, dat je stofwisseling beïnvloedt, ook op voedselconsumptie. De extra calorieën die worden geconsumeerd op dagen met een hoge koolhydraatinname kunnen tijdelijk het leptinegehalte verbeteren, wat het metabolisme, de verzadiging op dagen met een lage koolhydraatinname en de vetverbranding verhoogt.

Welke nadelen kan metabole verwarring hebben?

De nadelen van het dieet omvatten de mogelijkheid dat het verhogen van uw metabolisme gezondheidsproblemen oplevert en de vereiste dat u zich eraan houdt om af te vallen.

Het verwarren van je lichaam helpt je misschien niet om je metabolisme te verhogen. Maar wat nog belangrijker is, tenzij u zich op de lange termijn bezighoudt met gezond en duurzaam gedrag, is er geen voordeel aan het verminderen van gewicht of het gebruik van een aanpak voor gewichtsvermindering. U kunt de kwaliteit van wat we consumeren verbeteren en ons gewicht permanent verminderen door de gezondste, meest voedzame voedingsmiddelen te consumeren en de inname van ongezond, calorierijk voedsel te verminderen.

Het metabole verwarringsdieet kan eenvoudiger te volgen zijn dan andere dagelijkse caloriebeperkende diëten, maar u moet geen significante verandering in uw metabolisme verwachten. In plaats daarvan zul je er waarschijnlijk beter aan doen om je te concentreren op het handhaven van een gezonde levensstijl door lichaamsbeweging, gezond voedsel en voldoende rust in je dagelijkse schema op te nemen.

Tot slot

Vanwege de insuline gevoeligheid van een endomorf is het belangrijk om rekening te houden met je koolhydraat inname. Probeer koolhydraten zoveel mogelijk te eten ná de krachttraining. Je voeding zou grotendeels moeten bestaan uit eiwitten, vetten en grote hoeveelheden groente. Een endomorf heeft misschien slechte genen als het om vet verliezen gaat, maar zodra je deze richtlijnen volgt is je gewenste lichaam slechts een kwestie van tijd!