Geen farmaceutische medicijnen maar meer TCM

04-04-2024
ROSS Traditionele Chinese Medicine Thuisopleiding
ROSS Traditionele Chinese Medicine Thuisopleiding

TCM betekent dat je niet klachtgericht werkt, maar de mens als een geheel behandelt. Een holistische benadering legt niet de nadruk op klachten….maar legt de nadruk op het geheel.

Klachten kunnen soms spontaan verdwijnen, omdat je de onderliggende oorzaak hebt weggenomen. Klachten, of het nou fysiek, emotioneel of mentaal is, willen ons altijd wat vertellen en daar mogen we naar leren luisteren. Wat wil je lichaam jou vertellen? Deze holistische benadering is een hele andere dan dat we hier in het westen gewend zijn. Ook gaan we hier in het westen pas naar een dokter als er al klachten zijn, terwijl ze in het oosten veel meer gericht zijn op het voorkomen ervan. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Boodschappen begrijpen

Om deze boodschappen te begrijpen en dan ook daadwerkelijk veranderingen in je leven aan te brengen is vaak nog een hele uitdaging. Het is een kwestie van je BEWUST worden van bepaalde dingen die je doet, die niet bij je passen en dus niet goed voor je zijn. Of je bewust worden van bepaalde overtuigingen die anderen over zaken hebben en waar jij je aan aanpast. Maar passen die eigenlijk wel bij jou? Of overtuigingen die je zelf hebt. Dat je dingen doet omdat het "zo hoort", omdat iedereen dat nou eenmaal doet. Maar hoe goed past dat bij jou? En hoe "vrij" ben je dan? Wanneer je hier inzicht in krijgt ga je steeds meer ontdekken wie JIJ bent en waar JIJ voor staat. Je krijgt een betere verbinding met jezelf, je zal meer je lichaam van jezelf maar ook dat van anderen inzien.

Chakra's

Laat de energie zich voelen en kunnen we een beeld krijgen hoe jij met je energie omgaat. Welke chakra's vragen aandacht? En voor welke levensgebieden staan deze? Samen met bepaalde klachten kunnen chakra's informatie verschaffen. Het zijn een soort van richtingaanwijzers op ons levenspad. Dit is een bewustwordingsproces; je word je er meer en meer bewust van wie je in de kern bent. Het is een reis terug naar jezelf. De persoon die jij bedoeld bent te zijn. En niet de persoon die anderen willen dat je bent, of die je denkt te MOETEN zijn. Klachten kunnen zomaar spontaan verdwijnen omdat de boodschap ervan begrepen is en er weer balans in het systeem gekomen is.

TCM-benadering

Een TCM Oftewel Traditioneel Chinese Medicine benadering is dus een hele andere benadering. Het is een hele andere manier van naar de klachten kijken. Klachten worden gezien als boodschappers. Het lichaam trekt aan de bel. Het nodigt je uit om naar binnen te keren. Klachten worden dan gezien als gevolg van een onderliggend probleem. Terwijl we in het westen zijn gericht op het bestrijden van de klacht zelf. Een hele andere invalshoek. Maar met het bestrijden van de klacht zelf wordt er niet naar de onderliggende boodschap geluisterd.

Medicijnen

Ook als je medicijnen voor bepaalde klachten gebruikt, kun je daarnaast prima aan de onderliggende oorzaak werken. Medicijnen zijn "symptoombestrijders". Het lijkt dan wel alsof heb je minder of geen klachten meer hebt, maar de onderliggende oorzaak pak je er niet mee aan. Medicijnen kunnen levensreddend zijn, maar daarnaast kun je heel goed met de onderliggende oorzaak aan de slag, dan geef je jezelf de kans om de medicijnen te kunnen afbouwen. Door de medicijnen krijg je daar de tijd voor. Zo kun je dit dus prima NAAST elkaar gebruiken. Het beste van "twee werelden".


Voor inschrijven ga naar de onderstaande link.