Amnesie serieus nemen

12-11-2024

Gebeurtenissen wegstoppen van schaamte dat is Amnesie. 

Ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Dit kan een verkeersongeval zijn, een ongeval op het werk, een overval of lichamelijk en/of seksueel geweld. Na het meemaken van een schokkende gebeurtenis kunt u allerlei gevoelens ervaren die te maken hebben met de verwerking.

Na een schokkende gebeurtenis

Een schokkende gebeurtenis wordt ook wel een trauma genoemd.

De letterlijke betekenis van het woord trauma is wond. Bij een trauma kan er naast lichamelijke verwondingen ook sprake zijn van psychische verwondingen. Bij een psychisch trauma kunnen mensen last hebben van overweldigende gevoelens en emoties. Dit kan veel angst en verwarring veroorzaken. De heftige gevoelens en emoties zijn normaal na een trauma en zullen na verloop van tijd minder worden. In bijzondere situaties, bijvoorbeeld in het geval van een hersenletsel, geheugenverlies of als u slachtoffer bent van geweld binnen uw gezin, zult u meer of andere informatie nodig hebben. We raden u dan ook aan contact op te nemen met uw (huis)arts. Die u vervolgens door kunt verwijzen naar een hypnotherapeut.

Gevoelens en emoties

Een schokkende gebeurtenis roept afwisselend verschillende gevoelens en emoties op. Het ene moment bent u boos, het andere moment verdrietig en weer een ander moment overheerst de angst of paniek. U kunt de indruk hebben heen en weer geslingerd te worden tussen uw emoties. Veelvoorkomende emoties en gevoelens zijn:

Verdriet: Verdriet om wat u verloren heeft: gezondheid, toekomstplannen of materiële zaken. Rouw om het verlies van één of meer geliefde personen. U kunt ook huilbuien hebben of emotioneel zijn zonder aanwijsbare redenen.

Angst: Angst dat het nog een keer zal gebeuren. Bang om de controle over de situatie te verliezen. Angst om een geliefd persoon kwijt te raken, angst voor blijvend letsel. Angst of wanhoop dat het nooit meer goed zal komen.

Machteloosheid: Een gevoel van machteloosheid omdat u meer had willen doen dan u heeft gedaan. Machteloosheid omdat u niet meer kunt veranderen wat er is gebeurd.

Schuldgevoel: Schuldgevoel omdat u nog leeft of omdat u er beter vanaf bent gekomen dan anderen. Schuldgevoel omdat u denkt dat u het ongeval of de geweldsituatie had kunnen voorkomen of omdat u meer had willen doen dan u heeft gedaan.

Onbegrip: Onbegrip dat het heeft kunnen gebeuren. U vraagt zich af waarom het is gebeurd en waarom bij u.

Boosheid: Boosheid dat het heeft kunnen gebeuren. Boosheid op degene die het veroorzaakt heeft of vanwege het gebrek aan begrip bij anderen. Boosheid op de hele wereld inclusief uzelf om tal van redenen.

Opnieuw beleven van de gebeurtenis

Het in uw hoofd opnieuw beleven van de gebeurtenis kan plotseling en zonder aanleiding gebeuren. Bepaalde geluiden, geuren, smaken, gevoelens of beelden kunnen de gebeurtenis weer oproepen. Het opnieuw beleven van de gebeurtenis kan een lange tijd wegblijven en dan plotseling weer terugkomen. Herinneringen, dromen of nachtmerries kunnen zich bijvoorbeeld ieder jaar opnieuw voordoen op dezelfde dag of omstreeks dezelfde tijd dat de ingrijpende gebeurtenis plaatsvond. Het opnieuw beleven kan zich voordoen in de vorm van:

Beelden: Beelden van of gedachten aan het ongeval of de geweldsituatie kunnen steeds terugkeren. Dit kan zeer onaangenaam zijn en opdringerig. Soms kunnen beelden zo levensecht zijn, dat ze angst en paniekgevoelens veroorzaken. Deze beelden worden "flashbacks" of herbeleving genoemd.

Dromen: Akelige of onrustige dromen of herhaalde nachtmerries.

Doen alsof het niet gebeurd is.

Het kan zijn dat u het gevoel heeft niets te (kunnen) voelen over wat er gebeurd is. Wanneer dit langere tijd duurt, kan dat betekenen dat u zich (onbewust) afsluit voor wat er gebeurd is. Dit kan een manier zijn om uzelf te beschermen. U zorgt ervoor dat u niet door de herinnering aan de gebeurtenis wordt overweldigd. Het komt vaak voor dat het afsluiten voor wat er gebeurd is, afgewisseld wordt met het opnieuw beleven van de gebeurtenis.

Doen alsof het niet gebeurd is kan zich op de volgende manieren uiten:

Vermijden: Het vermijden of ontwijken van gedachten of gevoelens die met de gebeurtenis te maken hebben. Dit kan tot uitdrukking komen door niet meer kunnen huilen, door boos te worden of door angst te voelen. Of u vermijdt activiteiten of situaties die aan de gebeurtenis doen denken; bijvoorbeeld niet meer in een auto durven rijden.

Terugtrekken: U trekt zich terug door niemand meer te willen zien, door nergens meer zin in te hebben en/of door de hele dag in bed te blijven liggen. U kunt het gevoel hebben dat u geen deel meer uitmaakt van de wereld om u heen.

Geheugenverlies: U kunt zich belangrijke momenten van de gebeurtenis niet meer herinneren. Dit is iets anders dan geheugenverlies dat kan optreden na bijvoorbeeld een zware hersenschudding. Dan worden bepaalde gebeurtenissen door de hersenen niet goed vastgelegd. Deze gebeurtenissen zullen dus ook nooit herinnerd kunnen worden.

Iemand die psychotisch raakt, is vaak emotioneel overbelast. Soms voelt hij zich klem zitten in de realiteit van het leven en kan hij geen contact maken met zijn hulpbronnen. Hij voelt zich op een dood spoor zitten. Hij ervaart hierbij soms geen hartcontact met de omgeving meer en raakt daardoor in een isolement. Opsluiting verergert deze gevoelens. Iemand die psychotisch is, is verward en lijdt vaak aan angsten en paranoïde gevoelens. De psychotische periode kan door amnesie volledig zijn weggedrukt. De tijd is dan tijdens de psychose als het ware stilgezet en loopt erna door alsof er niets is gebeurd. Mogelijk mag het cognitieve deel van de persoon niet weten wat er emotioneel plaatsvond.

Neem dit altijd serieus!!

Wees de eerste om het nieuwste te lezen!